Britanicul care a murit in Macedonia NU avea virusul Ebola. Asistenta de la Madrid, tratata cu ZMapp, se simte mai bine

×
Codul embed a fost copiat

Bilantul epidemiei de Ebola a depasit pragul de 4.000 de decese, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar numarul de cazuri se dubleaza la fiecare 3-4 saptamani.

Asistenta spaniola se simte mai bine

In acest context ingrijorator vine si o veste buna. Asistenta spaniola bolnava de Ebola se simte mai bine. Medicii i-au administrat medicamentul experimental Z-mapp, in disperare de cauza, dupa ce zilele trecute starea ei se agravase.

Britanicul care a decedat in Macedonia nu avea Ebola

Si autoritatile macedonene au fost in alerta, un cetatean britanic fiind suspect de Ebola. Barbatul, insa, care a decedat in Macedonia dupa ce a fost internat intr-un spital cu simptome asemanatoare celor ale Ebola, nu contractase acest virus, potrivit unor analize efectuate de catre un laborator german, a anuntat Ministerul macedonean al Sanatatii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Citește și
Catalin Radu Tanase
Analiza Catalin Tanase: Cum au ajuns romanii sa lucreze langa cele mai mari focare de Ebola. Procedura in cazul infectarii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Pacientul nu avea virusul Ebola", a declarat pentru presa Jovanka Kostovska, o purtatoare de cuvant a ministerului.

Autoritatile macedonene au anuntat vineri ca decesul cetateanului britanic probabil nu a fost provocat de virusul Ebola, dar au asteptat rezultatul analizelor efectuate de un laborator de la Hamburg pentru a confirma rezultatul testului efectuat in tara.

“O autopsie era in curs, in vederea stabilirii cauzei decesului”, a adaugat Kostovska.

Britanicul, nascut in 1956, a decedat joi intr-un spital din Skopje. Initial, Ministerul macedonean al Sanatatii a afirmat ca acesta prezenta simptome asemanatoare celor ale Ebola, si anume voma si o homoragie interna.

In asteptarea rezultatului examenelor de la laboratorul german, autoritatile au plasat in carantina aproximativ 25 de persoane de la hotelul in care era cazat defunctul, inclusiv un britanic si un prieten al acestuia, dar si alte zece persoane care s-au aflat in apropierea acestuia la sosirea la spital. Autoritatile urmau sa puna capat acestei masuri.

Autoritatile sunt in alerta

Pe de alta parte, incepand de sambata, pasagerii care vin din zonele de risc vor fi supusi unor controale amanuntite pe aeroportul JFK din New York.

Ebola face ravagii de cateva luni in vestul Africii, dar abia primul caz din afara acestui continent, cel din Spania, si decesul unui pacient pe pamant american, au dat problemei o dimensiune planetara.

Intr-o atmosfera de urgenta mondiala s-a desfasurat si Adunarea Generala a ONU consacrata acestui subiect. Organizatia a cerut tuturor statelor lumii eforturi de 20 de ori mai mari decat cele din prezent.

Ebola face ravagii de cateva luni in vestul Africii, dar abia primul caz de contagiune din afara acestui continent, cel din Spania, si decesul unui pacient pe pamant american au dat problemei o dimensiune planetara. In toata lumea, alertele false, zvonurile si spitalizarile preventive se tin lant de cateva zile. La acestea se adauga si declaratiile ingrijorate ale oficialilor de peste tot.

Tom Frieden, directorul Centrului de Centrol al Bolilor SUA: "In cei 30 de ani de cand lucrez in sanatate publica, singurul lucru asemanator a fost SIDA. Trebuie sa facem ceva acum, pentru ca Ebola sa nu devina ceea ce a devenit SIDA."

Pentru aceasta, e nevoie de eforturi de 20 de ori mai mari decat in prezent, directionate spre tarile cele mai afectate, a estimat ONU.

Jan Eliasson, secretar adjunct ONU: "Este o criza globala, dar raspunsul nu este sa inchidem granite sau sa impunem restrictii de calatorie. Asemenea masuri vor izola tarile afectate, nu boala."

Statele Unite si Marea Britanie au trimis trupe in vestul Africii, iar militarii americani lucreaza deja la ridicarea unui spital de campanie pentru personalul medical contaminat. Dar expertii nu au vesti bune. Iar pentru a fi pregatiti, in caz ca Ebola va face prima victima in Marea Britanie, autoritatile sanitare britanice au organizat un amplu exercitiu, ce a inclus mai multe ministere si sute de cadre medicale.

"Pana cand epidemia nu este oprita in Africa de vest, orice am face nu va elimina cu totul riscul de contaminare", a adaugat Tom Friedan.

Jan Eliasson, secretar adjunct ONU: "Fac apel la toate statele membre sa actioneze cu generozitate si rapid. Viteza este esentiala. O contributie peste cateva zile este mai importanta decat o contributie mai mare peste cateva saptamani."

ONU anunta luna trecuta ca e nevoie de cel putin un miliard de dolari pentru combaterea eficienta a epidemiei in Africa de Vest, dar, intre timp, s-a strans mai putin de un sfert din aceasta suma.

Bilantul epidemiei de Ebola a depasit 4.000 de decese

Epidemia de Ebola din Africa de Vest, cea mai grava de la identificarea virusului care o provoaca, in 1976, s-a soldat cu 4.033 de morti pana la 8 octombrie, potrivit ultimului bilant prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In total, 8.399 de persoane au fost infectate, in sapte tari.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Alerta intr-un avion dupa ce un pasager a strigat
Alerta intr-un avion dupa ce un pasager a strigat "Am Ebola. Ati incurcat-o"

Un barbat a strigat, in gluma, intr-un avion care mergea din Statele Unite spre Republica Dominicana, "Am Ebola, ati incurcat-o cu totii", declansand o alerta pe scara larga.

Analiza Catalin Tanase: Cum au ajuns romanii sa lucreze langa cele mai mari focare de Ebola. Procedura in cazul infectarii
Analiza Catalin Tanase: Cum au ajuns romanii sa lucreze langa cele mai mari focare de Ebola. Procedura in cazul infectarii

Amenintarea virusului ucigas Ebola se apropie de noi, in fiecare zi. Cel putin 6 romani sunt in acest moment, in Sierra Leone, tara unde au murit de Ebola, pana acum, 700 de oameni si 3 mii sunt bolnavi.

EBOLA IN EUROPA. Experti americani: Epidemia poate deveni urmatoarea SIDA in lipsa unor masuri urgente
EBOLA IN EUROPA. Experti americani: Epidemia poate deveni urmatoarea SIDA in lipsa unor masuri urgente

10 octombrie 2014. Alerta de Ebola a ajuns pana in Macedonia, la cateva sute de kilometri de Romania. Potrivit presei locale, un cetatean britanic a murit intr-un spital din Skopje, din cauza unei boli cu simptome foarte asemenatoare temutei maladii.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.